Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър бТВПредлагаме първо да се увечили броя

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър бТВПредлагаме първо да се увечили броя
Коментари Харесай

Д-р Киров: Искаме при два от симптомите за Ковид, да можем да пращаме пациентите на тест с електронно направление

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър бТВ

Предлагаме първо да се увечили броя на признаците, по които можем да назначаваме направление за тест за ковид и те да са два, с цел да може да се обзет най-много брой хора. Идеята, в случай че човек има два от главните признаци, да предстои на тест. Например загубата на подушване и усет е доста особено, само че този признак идва на по-късен стадий от развиването на заболяването. В нашата работа забелязвахме, че има и други признаци, които имат пациентите, само че рядко се показват - тежест в гърдите, болежка в гърдите, мощна изнемощялост. Т.е. картината е доста раазлична при всеки пациент. Но бързо би трябвало да установим хората, които имат минимални недоволства и да минава всичко елементарно и бързо. Но за задачата би трябвало бързо да откриваме пациентите, бързо да ги слагаме под карантина, с цел да можем да забавим разпространяването на вируса. 

Това разяснява ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров пред бТВ.

Като забавим този ритъм, ще намалеят и хората, които се нуждаят от характерно лекуване, каквото е в болничното заведение, добави той.

Искаме направленията за проучване за Ковид да се издават по електронен път, тъй като при нас идват доста хора. Препоръчително е консултациите да стават по телефона, само че хората избират да дойдат в кабинета. Ама те хората не са отговорни - един схванал, различен не схванал. Проблемът е назначението на тестванията. В изгода на обществото са бързите антигенни проби, тъй като получаваш резултата в границите на 15-20 минути. Т.е. взема решение се в същия час какво да вършим с пациента. Тези проби могат да се вършат от всяка една лаборатория, тъй като не изискват характерно съоръжение, както е за PCR, което съкратява времето и пътя на пациента, уточни докторът. 

Касата сега предлага направление единствено, в случай че пациентът има пет признака. Но действително ние нямаме пациенти с всички характерни пет признаци. И в последна сметка какво вършим!? - ще оказваме помощ ли, ще решаваме казуса ли или... като доктор да излъжа благородно, с цел да оказа помощ на пациента си и бих го правил всякога!?, разяснява той.

 И стига са обсъждали тези маски - потребно ли е, не е ли! Абе носете си маските там, където би трябвало, където има хора, толкоз ли е мъчно!?, уточни той.

Най-много страдат възрастните хора с някои съпътстващи болести,както е при грипа. Тези спомагателни заболявания утежняват заболяването, както е и при другите виррусни инфекции, разяснява лекарят. 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР